Bulgaristan, 8 Eylül 1908 yılında bağımsızlığını ilan etmiş bir Balkan ülkesidir. Ulusal İstatistik Enstitüsü 2015 Şubat ayı verilerine göre ülke nüfusu 7,364 iken nüfusun 585 binini Türkler, Türk nüfusunun yaklaşık 5000 kadarını ise Türk öğrenciler oluşturmaktadır. Sırbistan, Makedonya, Romanya, Yunanistan ve Türkiye ile sınırı olan Bulgaristan’ın başkenti Sofya’dır. Ilıman bir iklime sahip olan ülkede, yazlar sıcak ve kurak geçerken, kışlar yağışlı ve soğuktur.
Orta Çağa dayanan kültür ve sanat tarihi sayesinde ülkede resim, müzik, edebiyat, tiyatro, sinema ve dans gibi sanatsal etkinlikler oldukça gelişmiştir. Etnik çeşitliliğin sosyal hayatın her alanına yansıdığı Bulgaristan’da farklı din ve ırklara karşı saygı ve uyum ortamı hakimdir. Bilgi çağının tüm dünyada egemen olduğu son yüzyılda Bulgaristan’da eğitim öğretim alanı iyileşmiş ve ilerlemiştir. Okuma yazma bilmeyen kişi sayısı azalırken, üniversite okuyan kişi sayısı ise artış göstermektedir. Refah ve modern bir yaşam tarzının bulunduğu Bulgaristan, her yıl farklı ülkelerden gelen binlerce öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.
Bulgaristan, özellikle son zamanlarda Avrupa’nın en dikkat çeken ülkelerinden biridir. Kültürel etkinlikleri, temiz havası, yeşil alanları, modern ve tarihi mimariyi homojen şekilde yaşatması, sunduğu eğitim olanakları ile birçok turist ve öğrencinin odak noktasıdır. Bulgaristan’a, İstanbul’dan otobüsle gidilebildiği gibi uçakla da gitmek mümkündür. Başkent Sofya başta olmak üzere birçok şehrinde ulaşım; otobüs, tramvay ve metro ağları ile sağlanmaktadır. Makul fiyatlarla şehir içi ve şehirlerarası seyahat etmek mümkündür.
Bulgaristan’ın tüm şehirlerinde, cadde ve sokaklarında Osmanlı izlerine rastlanabilmektedir. Özellikle mimari yapılarda rastlanan bu izler ülkedeki yerli ve yabancı herkesin beğenisini toplamaktadır. Kültür- sanat etkinliklerine, festivallere ve konserlere ev sahipliği yapan Bulgaristan, dinginlik ve enerjiyi aynı anda sunan nadir ülkelerdendir. Bulgaristan para birimi Leva’dır. 1 Bulgar Levası, 1,71 Türk Lirasına tekabül etmektedir. Bulgaristan ve Türkiye’nin yaşam şartları karşılaştırıldığında, Bulgaristan’ın biraz daha makul olduğu görülmektedir. Bugünkü şartlarda Bulgaristan’da bir öğrencinin aylık yaşam gideri 450-500 Euro kadardır. Bu ücretin içerisinde öğrencinin aylık konaklama, yeme-içme ve ulaşım giderleri bulunmaktadır.
Sofya (Sophia) Sofya, Bulgaristan’ın başkentidir. 1 milyon 211 bin ile ülkenin nüfusu en kalabalık şehridir. Tarihi yapıları, modern yaşam tarzı, şehir içi ve şehirlerarası ulaşım ağları ile Avrupa’nın kültür başkenti olmaya aday bir konuma sahiptir. Sofya’da birçok özel ve devlet üniversitesi bulunmaktadır. Bu üniversitelerde modern çağa uygun, teknolojik donanımı gelişmiş, teori ve uygulamanın bir arada olduğu eğitim imkanları sağlanmaktadır. Bu sayede Türkiye’den ve başka ülkelerden binlerce öğrenci üniversite eğitimi almak için Sofya’yı tercih etmektedir. Öğrencilerin sıklıkla tercih ettikleri üniversiteler şu şekildedir;
Varna
Bulgaristan’ın Varna şehri, Karadeniz’e kıyısı olan en turistlik şehirlerinden birisidir. Özellikle denizi ve temiz havası için tercih edilmekte, yaz aylarında yerli ve yabancı birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Bulgaristan’ın en büyük limanına sahip olma özelliğine sahip olan Varna, denizcilik bölümüne ilgi duyan öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Yaşam maliyetlerinin uygun, eğitim olanaklarının gelişmiş olması şehri nitelikli bir yaşam merkezi haline getirmektedir. Öğrencilerin çoğunlukla tercih ettikleri üniversiteler şu şekildedir;
Plovdiv (Filibe)
Plovdiv şehri, Bulgaristan’ın nüfusu en kalabalık ikinci şehri olma özelliğine sahiptir. Plovdiv, Türk-Osmanlı mimarisi ile dikkat çekerken, zamanla modern mimariyi de bünyesine katmıştır. Tarım alanlarının yoğun olduğu şehirde, tarımın yanı sıra hayvancılık ve hizmet sektörü de gelişme göstermektedir. Özellikle Türklerin yoğun olarak yaşadığı Plovdiv’de Türkçe sıklıkla konuşulmaktadır. Burada öğrencilerin çoğunlukla tercih ettikleri üniversiteler şu şekildedir.
Lise Diplomasının aslı ve noterden onaylatılıp, apostil yapılmış hali
Mezun olduğunuz liseden alınacak ders notlarını gösteren transkriptin orijinal haline apostil yapılacaktır.
Mezun olduğunuz liseden alınacak belgede ‘Öğrencinin almış olduğu diploma Türkiye’de ve yurtdışında eğitim almak için uygundur/Türkiye’de ve yurtdışında eğitim almasına bir engel yoktur.’ İbaresinin yer alması gerekir. Belgenin orijinal haline apostil yapılacaktır.
Sağlık ocağı, devlet hastanesi veya özel hastaneden alınacak sağlık raporu resimli olmalıdır. Tek doktor imzası yeterlidir/Heyet raporuna gerek yoktur. Belgenin aslına apostil yapılacaktır.
Öğrencinin anne veya babasının noterden vereceği taahhütnamede şu ibare yer almalıdır: ‘Öğrencinin yurtdışında eğitim aldığı süre boyunca, beslenme, barınma, eğitim ve tüm yaşam giderlerini karşılamayı kabul ve taahhüt ederim.’ Belgeye apostil yapılmayacaktır.
8 adet arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf
Renkli nüfus cüzdan fotokopisine noter onayı ya da apostil gerekmemektedir.
Renkli pasaport fotokopisine noter onayı ya da apostil gerekmemektedir.
Gideceğiniz üniversitenin yurt imkanı varsa başvurunuzu yaparız. Ancak yurda kesin yerleşeceğinizin garantisi yoktur. Çünkü yurtlardaki oda sayıları öğrenci sayılarına göre yetersiz kalabilmektedir. Böyle bir durumda sizleri apartlara yada eşyalı evlere yönlendireceğiz.
Bulgaristan üniversitelerinde eğitim almak için YGS ve LYS sınavlarına girmenize gerek yoktur. Lise mezunu olmanız yeterlidir.
Bulgaristan’a gitmeden önce yapacağınız özel sağlık sigortası ile hastane ve eczanelerden yararlanabileceksiniz.
T.C. ehliyetiniz ile Bulgaristan’da araba kiralayabilir ya da araba satın alabilirsiniz. Fakat Bulgaristan plakalı (BG) araç satın alamazsınız.
Bulgaristan üniversitelerine kayıt olabilmeniz için şubemize gelip evraklarınızı teslim etmeniz gerekmektedir. Evraklarınızı teslim ettikten sonra bizler bu evrakları Bulgarca’ya çevirip, Bulgaristan noterine onaylatıp, Bulgaristan Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edeceğiz. Bakanlık onayından cevap gelmesi 1-3 ay arası değişmektedir. Bakanlık onayınız çıktıktan sonra vize için gerekli evrakları hazırlamanız gerekir. Vize başvurunuzu yaptıktan minumum 45 iş günü sonra vize sonucunuz belli olur. Bakanlık onayı ve vize ile alakalı sürecin uzaması ya da aksaması hiçbir zaman firma ile alakalı değildir. Resmi süreçler bizim müdahalemiz dışında ilerler ve sonuçlanır.
Academy Universal Yurtdışı Eğitim danışmanlığı ile gittiğim Çin’de Ekonomi Bölümünü bitirdim. Çin’de Çince aldığım eğitim birçok kapının açılmasını sağladı. Bu noktada yapmış oldukları doğru yönlendirmeler sayesinde Academy Universal Yurtdışı Eğitim danışmalarına çok teşekkür ediyorum.
Londra’da 3 aylık dil eğitimimden sonra İngilizcem artık kullanılır hale geldi. Artık korkmadan CV’min yabancı dil bölümüne İngilizce: “excellent” yazabiliyorum. Doğru yönlendirmelerinden dolayı Academy Universal’e teşekkürlerimi iletiyorum.
Malta'da 4 aylık dil eğitimi hayatımın en güzel ve en eğitici deneyimiydi. Muhteşem Malta'da tatil tadında bir dönem geçirirken bir yandan da (buna inanamıyorum hala) İngilizcemi konuşma seviyesine getirmeyi başardım. Evet kendime inanamıyorum ama ingilizce konuşabiliyorum. Zorlanmıyorum. Uzun uzun düşünmüyorum. Yıllarca İngilizce öğrenmek için Türkiye'de döktüğüm paraya ve çektiğim acıya üzülüyorum. Herkese şiddetle dil eğitimlerini yurtdışında almalarını tavsiye ediyorum. Tabiki Academy Universal'in olağanüstü ilgisi, dikkati ve doğru danışmanlığıyla :).