Üniversiteden Mezun Olduktan Sonra İlk Ne Yapmalı?

Donanımlı olmak, kendini yetiştirmek, yeni yetkinlikler kazanmak, kişisel gelişim konusunda sürekli aksiyon halinde olmak, çağımızın olmazsa olmaz eylemleridir. Çünkü 21. Yüzyıl ve beraberinde getirdiği ‘mükemmel olma’ duygusu ancak bu eylemleri gerçekleştirmekle mümkündür.

En az iki bilgisayar programı bilmek, üniversite eğitiminin yanı sıra nitelikli bir üniversiteden alınacak yüksek lisans diploması, yetkinlik alanına göre alınabilecek kişisel gelişim sertifikaları ve tabi ki olmazsa olmaz yabancı dil…

Üniversiteyi bitiren ve mezun olduğu tarihten itibaren düştüğü boşluk içerisinde bocalayan sizler ‘Acaba master mı yapsam?’ ‘Hemen yabancı dil mi öğrensem?’, ‘Uzmanlık alanımla ilgili bir sertifika programına başlamak nasıl olur?’ gibi kafanızda deli sorularla boğuşuyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken en önemli konunun aslında iyi bir okulda master yapmak ya da uluslararası da geçerli olabilecek bir yetkinlik sertifikasına sahip olabilmek için önceliğin İngilizce öğrenmek gerektiğini saptayabilmektir.

Bugün özel ya da devlet hatırı sayılır bir ağırlığı olan iyi bir üniversitede master yapabilmek için YDS veya IELTS/TOEFL tarzı bir sınavdan belli bir skor elde etmek gerekiyor. Master için istenen skorların neredeyse hepsi en az B2 seviyesinde İngilizce bilgisi gerektirmekte ve üniversite eğitimini Türkçe tamamlamış birçok öğrenci için bu hayal olmaktadır. 9 yaşından beri İngilizce eğitimi alıp, hayatında mutlaka en az 1 kez İngilizce kursuna gitmiş bizler için çabucacık bu skorları elde etmek ise çok zor. Üniversite eğitimi sonrası master yapmak istiyorsanız öncelikli meseleniz yabancı dili sıfırdan öğrenmek veya var olan yabancı dilinizi geliştirmektir.

Mezuniyetiniz sonrası düştüğünüz boşluğu bir sertifika programı ile gidermek istediğinizde sizleri yine farklı süreçler bekleyecektir. Karşınıza çıkan ilk sertifika programına başlamanızı bekleyemeyiz. Sonuçta en az 2 sene üniversite eğitimi almış, gece gündüz vize ve finallerle boğuştunuz. Gideceğiniz programın bu emeklerinize örtüşebilecek nitelikte olması gerekir. Hadi bakalım çok güzel bir sertifika programı buldunuz, bunun için de hatırı sayılır bir zaman ve para ayırdınız. Kursunuzu tamamlayıp uluslararası geçerli bir yetkinlik sertifikası aldınız. Şimdi Çok iyi bir üniversiteden mezunsunuz, çok iyi notlarla mezun oldunuz ve elinizde çok nitelikli bir uluslararası geçerliliği olan bir sertifikanız var. Eeee? Bunca emeği küçük bir şirkette karın tokluğuna çalışmak için vermediniz sanırım? Uluslararası sertifikanıza dikkat edecek bir firma emin olun yine uluslararası faaliyetler gösteren küresel bir firma olacaktır. Peki sizce yabancı dil bilmeden bu firmada bir pozisyon olmanız mümkün olabilir mi? Cevap HAYIR.

Size yardımcı olayım, içinde bulunmuş olduğunuz taze mezuniyet boşluğunu giderebilmenin en kestirme ve verimli yolu dil öğrenmektir. Çünkü hemen iş yaşantısını da seçseniz, önce master sonra iş yaşantısını da seçseniz, ikisine aynı anda da başlasanız karşınıza çıkabilecek ilk engel her zaman yabancı dil olacak.

Yabancı dilin sizin için bir sorun veya engel değil, katıldığınız mülakatlar, iş görüşmeleri ve sınavlarda bir avantaj olabilmesi ise size ve seçmiş olduğunuz seçeneklere bağlı unutmayın. Çağımızın en önemli gerekliliği ve zorunluğu olan yabancı dili öğrenmeden hiçbir yolda ilerleyemez, elbet bir gün takılır tökezlersiniz.

Sizin için yeni başlayan bu maratonda dilerseniz yarışa başlamadan, dilerseniz yarışa başladıktan sonra ayağınıza dolanan bu engeli kaldırmak ve sizi doğru yönlendirmek için hazır olduğumuzu unutmayın...

BİLGİ FORMU (Her Türlü Soru ve Öneriniz İçin Bize Ulaşın)
 
DİL OKULLARI
ÜNİVERSİTELER
BAŞARI HİKAYELERİMİZ
REFERANSLARIMIZ
OKUMADAN YURTDIŞINA GİTMEYİN

YURTDIŞI EĞİTİM HABERLERİ

ÜCRETSİZ BİLGİ İSTEYİN
WHATSAPP'TAN SORUN