Yurtdışındaki Üniversitelerde Denklik ve Yatay Geçiş

Yurtdışında üniversite eğitimi almak, üniversite çağına gelmiş birçok gencin hayalidir. Eski amfi sınıfların olduğu, kocaman kampüs alanlarının bulunduğu, devasa kütüphanelerin yer aldığı bu üniversiteler rüyaları süslerken kafalarda da farklı soruların oluşmasına yol açmaktadır.

Üniversite eğitimi almak için bizleri aradığınızda veya görüşmek için ofisimize geldiğinizde sizlerden genelde iki soruyu duymaktayız: Yurtdışındaki üniversitelerin denkliği ve bu üniversitelerde eğitim alırken Türkiye’ye yatay geçiş yapılıp yapılamadığı. Şimdi sizlere çok sık sorulan bu iki sorunun cevaplarını vermeye çalışacağız:

 

-Yurtdışında eğitimi tamamladıktan sonra Türkiye’de denklik alabilecek miyim? Yani o diploma ile döndüğümde Türkiye’de özel ya da devlet kurumlarında çalışabilecek miyim?

YÖK’ün bir üniversiteyi tanıması ile bir öğrenciye denklik vermesi arasında kavramsal farklılıklar vardır. Öncelikle tanınma ve denklik arasındaki farklılığı açıklayalım:

YÖK’ün bir üniversiteyi tanıyor olması, eğitim almış olduğunuz üniversitenin varlığının YÖK tarafından kabul edildiğini ve buradan alacağınız diploma sonrasında denklik işlemlerine başlayabileceğinizi göstermektedir. YGS ve LYS sınavları sonrasında Türkiye skoru yapmış olsanız dahi, YÖK’ün tanımadığı bir üniversitede eğitim aldıysanız eğer almış olduğunuz diploma ile Türkiye’deki kamu kurumlarında çalışamazsınız. Bu yüzden sizin başarınız ya da gideceğiniz okulun niteliği kadar, o okulun YÖK tarafından tanınıyor olması da önemlidir.

Tanınma kurumlar arası bürokratik bir süreç iken, denklik YÖK ile öğrenci arasındaki bireysel bir süreçtir. Bir öğrencinin denklik başvurusunda bulunabilmesinin en temel koşutu, yurt dışında eğitim alacağı üniversitenin hem bulunduğu ülkenin resmî kurumlarınca hem de YÖK tarafından tanınıyor olmasıdır. Aksi takdirde üniversiteyi başarı ile tamamlamış olsanız dahi denklik başvurunuz YÖK tarafından kabul edilmeyecektir.

Akademik olarak YÖK’ün yayınlamış olduğu akademik başarı listelerinde ilk 1000 sıralama içerisinde yer alan bir üniversitede eğitim almanız durumunda herhangi bir seviye tespit sınava veya denklik sınavına girmeden direkt denklik alabilmektesiniz.

 

-Yurtdışında üniversite eğitimi alırken Türkiye’ye yatay geçiş yapabilir miyim?

Yurtdışında üniversite eğitimine başladıktan sonra Türkiye’ye yatay geçiş hakkınız vardır. Fakat bu yatay geçiş belli şartları sağlamanız belli kurallara uymanız durumunda uygulanabilmektedir. Eğer akademik olarak dünyanın en başarılı 1000 üniversitesinden birinde okuyorsanız, üniversite eğitiminizin 1. Veya 2. Senesinde Türkiye’ye yatay geçiş yapma hakkınız bulunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken ise hazırlık eğitiminde yatay geçiş yapılamadığıdır.

Türkiye’ye yatay geçiş hakkınızın bulunması mutlaka yatay geçiş yapabileceğiniz anlamına gelmemektedir. Yatay geçiş şartları kurumdan kuruma değişiklik göstermektedir. Bir üniversite için 1. Sınıfı bitirmek yeterli iken, diğer üniversite 1. Sınıfı bitirmiş olmak dışından en az 3.00 ortalama veya eğitime başladığınız yılki üniversite sınav puanlarınızı da görmek isteyebilir. Bu yüzden yatay geçiş kesin yaparım diye düşünmeyin. Öncelikle akademik olarak dünyanın en iyi 1000 üniversitesinden birinde okuyor olmanız gerekmektedir. Bunu sağladıktan sonra yatay geçiş yapmak istediğiniz okulun yatay geçiş için kontenjan açması gerekmektedir (Her okul her yıl illa yatay geçiş ile öğrenci alacak diye bir kaide yoktur. Okul kontenjan açmazsa yatay geçiş yapamazsınız). Okulun açmış olduğu kontenjan neticesinde yatay geçiş için istemiş olduğu tüm şartların tamamını sağlıyor olmanız gerekmektedir.
 

Sizler de yurtdışında üniversite eğitimi almak istiyor ama kafanızdaki sorularla bir türlü baş edemiyorsanız bir an önce bizlerle irtibata geçebilir, sorularınıza cevap ararken sizlere yardımcı olmamızı sağlayabilirsiniz…

BİLGİ FORMU (Her Türlü Soru ve Öneriniz İçin Bize Ulaşın)
 
DİL OKULLARI
ÜNİVERSİTELER
BAŞARI HİKAYELERİMİZ
REFERANSLARIMIZ
OKUMADAN YURTDIŞINA GİTMEYİN

YURTDIŞI EĞİTİM HABERLERİ

ÜCRETSİZ BİLGİ İSTEYİN
WHATSAPP'TAN SORUN